Coppermine Photo Gallery v1.5.4 Documentatie en Handleiding

Inhoudstafel

Beheer van Coppermine

Zoals de meeste andere applicaties die een soort van gebruikersbeheer hebben, heeft Coppermine taken die alleen door een beheerder of administrator kunnen uitgevoerd worden. Het is aan te raden om de administrator account niet zomaar "admin" of "administrator" te noemen, maar om uw echte naam of nicknaam te gebruiken welke u wenst te zien bij uw uploads en commentaren.
Het is verplicht om uw admin-account gegevens te onthouden en/of ze op een veilige plaats te bewaren; ook al heeft u uw browser ingesteld om uw paswoord te onthouden, u kunt het altijd nog nodig hebben op een later tijdstip.
Of een account beheerskracht heeft of niet, wordt bepaald door het groepslidmaatschap: leden van de ingebouwde groep "administrators" hebben admin macht. U kunt uw groepen beheren in het "groeps controlepaneel".
Technisch gezien is het mogelijk om meer dan een galerijbeheerder te hebben, maar het is aan te raden om zorgvuldig te overwegen aan wie u deze adminrechten toekent: geef alleen deze rechten aan personen die u volledig vertrouwt.

Ingelogd als admin, kunt u een adminmenu zien dat alle beschikbare opties en menutoegangen toont die u (als admin) heeft in vergelijking tot gewone (niet-admin) gebruikers en gasten.

Basis en geavanceerde instellingen die een impact hebben op uw gehele galerij worden bepaald in het configuratiescherm - sommigen zijn verplicht correct in te stellen bij het eerste gebruik van Coppermine, het is dus sterk aan te bevelen om eerst eens goed de configuratie sectie te bestuderen.

In Coppermine worden bestanden georganizeerd in een categorie/album structuur. Om categorieën en albums in te stellen en te onderhouden, kunt u het categorieën controlepaneel en de Albummanager gebruiken.

Bulletin Board Code (ook bekend als "BBCODE") kan gebruikt worden om linken, e-mailadressen en sommige basisformateringen aan tekstvelden, zoals beschrijvingsvelden, toe te voegen.

Uw Coppermine galerij kan metadata uit foto's opnemen en in de database te stoppen. U kunt metadata in EXIF-formaat beheren met behulp van de EXIF manager.

Extra functionaliteit die niet echt nodig is voor alle galerijen maar handig voor sommigen kan toegevoegd worden door gebruik te maken van plugins.

Coppermine kan watermerken aanbrengen op ingeladen foto's om diefstal te bemoeilijken.